Dijital Pazarlamada “Doğru Hedef Kitleyi” Tanımlamak

Nalan Taşdemir
4 min readJan 1, 2021

Dijital pazarlamanın en kritik konusu, doğru hedef kitleyi keşfetmek ve doğru zamanda, doğru yerde, doğru mesajı iletmektir.

Photo by Diego PH on Unsplash

Dijital Dünya kullanıcıları tüm içeriklere ve bilgiye ne zaman, nerede ve nasıl ulaşacağını iyi bilir ve seçer. Bu noktada dijital pazarlamanın en kritik konusu, doğru hedef kitleyi keşfetmek ve doğru zamanda, doğru yerde, doğru mesajı iletmektir. Bu sebep ile dijital pazarlamada ilk yapılması gereken ve en çok emek harcanan pazarı bölümlere ayırmak ve hedefleme yapmak konusu geliyor.

Rekabetin yoğun olduğu dijital çağda herkese hizmet sağlamak ve herkesi müşterimiz olarak görmek imkânsızdır, işimizi zorlaştırır. Üstelik hedef kitleyi doğru tanımlamazsak, reklam harcamaları çöpe bile gider.

Milyarlarca web sitesi, çevrimiçi kanallar, videolar, popülerliği inip çıkan sosyal medya kanalları mevcut. Peki, biz potansiyel müşterimize bu mecralar aracılığı ile nasıl ulaşabiliriz?

Şöyle; öncelikle medya kullanıcılarının davranışlarını ve bugün dijital pazarlamacıların kullanabileceği güçlü teknolojileri daha derinlemesine anlamamız gerekiyor. Bunun içinde medya kullanıcılarını anlamak, empati kurmak ve hatta mesajı onun dilinden iletmek gerekiyor.

Her tüketiciye benzersiz bir birey olarak bakma: pazarlamacılar her potansiyel alıcı yâda tüketiciye bir hedef kitlenin üyesi yerine benzersiz bir birey olarak hedeflemelidirler.

Ilinois Universitesin’den Profesor Mike Yao Dijital Pazarlana alanında Hedefleme konusunu üç başlık altında topluyor:

  • Davranışsal Hedefleme
  • Aramaya Dayalı Hedefleme
  • Benzer Hedefleme

Davranışsal Hedefleme

Doğrudan pazarlamanın nihai amacı müşterilerin ne istediklerini davranışlarından öğrenek onlara doğru zamanda doğru mesajı vermektir. Davranışsal hedefleme çoğunlukla çevrimiçi reklamcılıkta kullanılır ve bu tekniğin birinci amacı önceki davranışlara göre hedeflenen kişilere reklam göstermektir.

Photo by engin akyurt on Unsplash

Davranışsal hedefleme, müşterilerin web tarama davranışlarına göre bölümlere ayırma uygulamasıdır.

Örneğin, pazarlamacılar, tüketicilerin ziyaret ettikleri sayfaları, arama motorlarında yaptıkları aramaları, tıklanan bağlantıları, satın alınan ürünleri gibi konuları referans alırlar. Eğer aramalara mobil ve fiziksel mağaza verileri de eklenirse, bu durumda konum ve mağaza içi satın alma gibi davranışları da içerir. Benzer davranışlara sahip ziyaretçiler daha sonra tanımlanmış kitle sekmenleri halinde gruplandırılarak, pazarlamacıların onları tarama ve satın alma geçmişlerine göre hedeflenmelerine imkân verir. Davranışsal hedefleme yöntemi, sıklıkla yeniden pazarlama yapmak amacıyla işimize yarar ve kullanılır.

Özetle; Çerezler, web sitesini ziyaret edenler, konum, özelleştirilmiş pazarlama mesajı davranışsal hedeflemenin konusudur.

Aramaya Dayalı Hedefleme

Bilgi arama davranışlarına göre potansiyel müşterilerin bulunmasıdır. Pazarlamacı, müşterinin ne aradığını bilirse ve aradığı şeye ulaşmak için kullandığı anahtar kelimeleri doğru tespit ederse doğru ölçümleme yapmış demektir. Arama tabanlı bir hedefleme stratejisi en çok Google gibi bir arama motoru ile yakından ilişkilidir.

Photo by Solen Feyissa on Unsplash

Burada amaca yönelik bilgi aramanın dâhil olduğu geniş bir pazarlama bağlamı da kullanılabilir. Bu bağlamlar, e-ticaret sitelerinde ve mobil uygulamalarda çevrimiçi alışverişi ve çevrimiçi dizin hizmetlerini ve öneri sistemlerini kullanmayı içerir.

Özetle: Bilgi arama davranışı, Arama motoru, Anahtar Kelime, Online Alışveriş, Çevrimiçi Rehber hizmetler ve öneri sistemleri “Aramaya Dayalı Hedeflemenin” kapsamındadır.

Benzer Hedefleme

Burada, dijital medya platformunda benzer özelliklere ve aktiviteye sahip yeni insanlar bulmak için, bir işletmenin mevcut müşterisi ile ilgili kendi verilerini kullanması durumu söz konusudur.

Özellikle Facebook reklam panelinin çok iyi yaptığı benzer hedefleme elimizde ki verilere dayanarak benzer yâda ortak özellikleri olan müşteri kitlesine bizi ulaştırır. Yani pazarlamacı Facebook gibi bir medya platformunun operatörüne, müşterilerine en çok benzeyen bir kitle aramasını söyler.

Hali hazırda müşteri verileri manüel veya bir Excel dosyası aracılığıyla reklam paneline yüklenir ve benzer özellikte ki potansiyel müşterilere reklamınızı gösterir. Kendi müşterilerim iyi bir referans olacağından ‘Benzer Hedefleme’ yöntemi güzel bir performans çıkarır. Bu nedenledir ki Facebook reklamları çoğunlukla her sektörde iyi iş çıkarır.

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Özetle pazarlamacılar, bir dijital iletişim hizmetini kullanan veya bir dijital medya platformunu ziyaret eden bir tüketiciye; doğru hedefe doğru zamanda ulaşıp, doğru mesajı da doğru kişiye iletirse başarı elde edecektir. Yani tüketicinin ihtiyacını daha iyi karşılayıp, müşteri kazanacaktır. Rekabetin yoğun olduğu dijital çağda, hedefimiz nedir? Hedefimiz neresi? Ve müşterilerimiz Kim? Soruları gözden kaçırılmamalıdır. Ayrıca bunları bütüncül bir yaklaşımla Strateji oluşturarak değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır. Bu konuda İşletme Stratejisi makalemi inceleyebilirsiniz.

--

--

Nalan Taşdemir

Nata Dijital Kurucu Ortağı, Dış Ticaret Uzmanı ve Dijital Pazarlama Uzmanı